Salı, Mart 06, 2018

Magazin nostalji: Tarkan, Kolsuz Kahraman'a karşı!


Yandaki resimde Kartal Tibet ile Hakkı koşar, filmin Aya İrini'de çekilen bir sahnesinde görülüyor.

Eskiden bir doğu ve batı bloğu vardı karşı karşıya olan. Bu iki kesim zamanla ve çeşitli nedenlerle bölünüp çoğalma göstermiş ve artık günümüzde kimin hangi bloğa, ya da devlete karşı olduğu belirsiz bir hale gelmiştir.

Dünyanın ünlü devlet başkanları, politikacıları da, kendi iç bünyelerinde olsun, dışarıda olsun, karşı karşıya gelip durmuşlardır. Bunlar, devrin olanaklarına göre gazetelerde, radyo ve televizyonlarda duyumla anlatıla gelmiştir, gelmektedir...

Bu karşılaşmalara bir de 7. sanatta rastlamak mümkün. Mesela; "Frankeştayn, Drakula'ya Karşı", "Drakula, Kurt Adam'a Karşı", "Tarzan, Maymun Adam'a Karşı", "Zorro, Kızıl Maske'ye Karşı" vb...

Bu saydığımız örnekleri Yeşilçam'da da, hem de fazlasıyla görmek mümkün. "Ringo, Gestapo'ya Karşı", "Uçan Adam Killing'e Karşı", "Zagor, Kara Korsan'a Karşı", "Zorro, Dişi Fantoma'ya Karşı", "Süperman, Fantoma'ya Karşı", "Gültekin, Amazon Kızlara Karşı", "Killing, Frankeştayn'a Karşı", "Kamalı Zeybek, Çakırcalı'ya Karşı", "Akbulut, Malkoçoğlu ve Karaoğlan'a Karşı"...

Yandaki resimde Kartal Tibet, Hülya Darcan ve Halit Akçatepe, filmde Budist rahipleri canlandıran oyuncularla görülüyor.

Gördüğünüz gibi bu karşılaşmalar isimlerinden de anlaşılacağı gibi, ama mantıklı, ama mantıksız sürüp gidiyor ve böyle bir devir yaşıyoruz işte... Ve işte; Türkiye dahil dünyanın her yerinde hasılat rekorları kıran Çin işi ('Çin filmi' diye bilinen bu filmler aslında Hongkong yapımıdır)

"Kolsuz Kahraman" serisinden esinlenerek çevrilen bir film daha: Tarkan, Kolsuz Kahraman'a Karşı...

SES objektifi, beyazperdenin bu iki popüler kahramanını karşı karşıya getiren filmin setinde şimdi. Set, Sultanahmet'teki Aya İrini Kilisesi'nde... Kilisenin büyük salonundan içeri girince cinsleri ayırdedilemeyen birçok insanla karşılaştık. Biraz dikkat edince bir kısmının başlarının usturaya vurulmuş rahipler olduğunu gördük. Diğer bir kısmı da, ellerinde kılıç bekleşiyorlardı.

Yandaki resimde filmden bir kare: Kolsuz Kahraman (Hakkı Koşar) ile Tarkan (Kartal Tibet), bir mücadele sırasında..

Ortada yüksekçe bir iskele üzerinde kamerasının başında foto direktörü Erdoğan Engin, yanında da rejisör Mehmet Aslan... "Tarkan" rolünü oynayan Kartal Tibet'in, "Kulhe" isimli arkadaşı Halit Akçatepe ile bir sahnesi çekiliyordu. Sahnenin çekimi tamamlandıktan sonra aşağıya inen Mehmet Aslan'dan bize, filmin hikayesini kısaca özetlemesini istedik.

Hikaye şöyle: Atilla, imparatorluğunun sınırlarını genişletmek ve daha güçlü olmak için uzun süredir sözü edilen bir "Altın Kılıç"a sahip olmak ister. Bu görevi de, gözünü budaktan sakınmayan, giriştiği her mücadelenin üstesinden gelen "Tarkan"a verir. Tarkan, bu altın kılıcı ele geçirip imparatoruna teslim etmek üzere Sangam ülkesine gider. Diğer taraftan Çin İmparatoru da bu kılıcı ele geçirmek ister ve o da en güvendiği silahşörü "Kolsuz Kahraman"ı vazifelendirir.

Tarkan bütün güçlükleri yenip altın kılıca sahip olacağı sırada karşısına "Kolsuz Kahraman" çıkar. Yandaki resimde Mısırlı makyör Seyid Muhammed , "Kolsuz Kahraman" rolünü oynayan ünlü karateci Hakkı Koşar'a makyaj yaparken görülüyor.

Aralarındaki döğüş sonunda "Tarkan" yenik düşer. Nasıl yenildiğine kendisi de hayret eder. "Kolsuz Kahraman"ı ancak kendi usullerince yenebileceğini anlayınca, bir Çinli silahşörden bunları öğrenir. "Tarkan" tekrar "Kolsuz Kahraman"la karşılaştığında bu kez altedip "Altın Kılıç"ı alarak ülkesine döner."

Orijinalinde Wang Yu'nun canlandırdığı "Kolsuz Kahraman"ın Türk versiyonunu, siyah kuşaklı karate hocası Hakkı Koşar oynuyor. Kendisine; hususi olarak Kahire'den getirtilen makyör Seyid Muhammed makyaj yapıyor. Kendi talebeleriyle birlikte filmde rol alan Hakkı Koşar, bazı tehlikeli sahnelerde kolundan sakatlandığı halde, daha arzulu, daha hırslı oynuyor.

Tarkan filmindeki WANG YU karakterini tanıyalım

Filmin başrolünde Hülya Darcan da var. Hülya Darcan, "Ulu Gökçe"nin (Reha Yurdakul) kızı "Alonya"yı, İlhan Hemşeri, Sangam ülkesindeki tapınağın başrahibini, Kazım Kartal ise, "Tarkan"ın can düşmanını oynuyor.

Yandaki resimde: Tehlikeli bir sahnede sağ elinden yaralanan karate hocası Hakkı Koşar'a Kartal Tibet, Hülya Darcan ve Halit Akçatepe pansuman yapıyor.

Bir de etraftan kulağımıza gelenler var. Bir Arzu Film prodüksiyonu olan bu film için bütün söylenenler tek bir noktada toplanıyor: "Tarkan, Kolsuz Kahraman'a Karşı" bütün zamanların hasılat rekorlarını kıracak.

(Not: Manşet fotoğrafında filmin başrol oyuncuları Halit Akçatepe, Kartal Tibet, Hülya Darcan ve Hakkı Koşar görülüyor...)

(Ses Dergisi - 12 Ekim 1973)

Çocukluğumuzun Kahramanları X - TARKAN Çizgiromanı

TARKAN Çizgiromanı


Malkoçoğlu, Karaoğlan'a karşı (1966)


Çocukluğumuzun Kahramanları XI - KARAOĞLAN Çizgiromanı

KARAOĞLAN Çizgiromanı