Pazar, Mart 04, 2018

Magazin nostalji: Modern Folk Üçlüsü hakkında her şey!


Modern Folk Üçlüsü üyeleri Selami Karaibrahimgil, Ahmet Kurtaran ve Doğan Canku'nun kişisel özellikleri, en çok sevdikleri ve sevmedikleri şeyler...

1970'in başlarında Türkiye'nin sevilen toplulukları listesine yepyeni bir grup girmişti. Üç gencin kurduğu bu üç isimli topluluğun adı Modern Folk Üçlüsü'ydü. 1970 yılı müzik dünyamızda en çok onlara yaradı desek yeridir. Yılın ilk aylarında sevilen topluluklar listesinde üçüncülüğe yükselen üçlü, yaz aylarına doğru aynı listelerde önce ikinci, sonra da birinci oldu. Bugün Modern Folk Üçlüsü gece kulüplerinin ve konser salonlarının en çok aranılan gruplarından biridir.


Modern Folk Üçlüsü'nde banço çalan Ahmet Kurtaran 1946'da İstanbul'da doğmuştur. Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olan Ahmet bir yıla yakın bir süredir özel Dişçilik Okulu'nda asistanlık yapıyor, ayrıca bir diş polikliniğinde de çalışıyor.


Modern Folk Üçlüsü bir sahne pefonmansı sırasında...Toplulukta 12 telli gitar çalan Selami Karaibrahimgil 1944'te Hendek'te doğmuştur. Halen İtalyan Filolojisi son sınıf öğrencisi. Topluluğun aranjörlüğünü yapan gitarist Doğan Canku ise Modern Folk Üç lüsü’nün en genç elemanı. Doğan, 1947'de Kütahya'da doğmuş. Yedi yıl Ankara Devlet Konservatuvarı'nda çello öğrenimi gören Doğan, sanatçı bir aileye mensup. Babası Şeref Canku eski bir müzisyen. Ablası Kumru Canku ise Devlet Operası'nda soprano...


Modern Folk Üçlüsü'nü meydana getiren üç gencin üçü de hayatı olduğu gibi görüp, her şeyde bir güzellik aramayı kendilerine prensip edinmiş. Üçü de mevsimlerden yazı, deniz sporlarını, karlı havalarda ıssız yollarda yürümeyi, müzik dinlemeyi seviyor. Doğan renklerden kırmızıyı, çiçeklerden gülü, parfümlerden Tabac'ı; Ahmet, renklerden maviyi, kokulu, gösterişsiz çiçekleri, parfümlerden English Leather Prestige'i; Selami ise renklerden maviyi, çiçeklerden papatyayı, parfümlerden Brut'u tercih ediyor.


Selami, Ahmet ve Doğan ideallerindeki kadın tipini, herhalde genç kız hayranlarını kızdırmamak için olsa gerek, söylemek istemiyor. Ancak Ahmet Kurtaran bir kadını beğenebilmesi için ilk şartın, onun kullandığı parfümün hoş kukusuna bağlı olduğunu söylüyor.


Modern Folk Üçlüsü'nün sevmediği şeyler yok denecek kadar az. Üçünün de sevmedikleri iki şey var: Kötü müzik ve fazla makyaj yapmış kadın. Sevmedikleri tek gün pazar, sevdikleri gün

ise cumartesi. Ahmet Kurtaran okulda okuduğu günlerde cumartesi günlerini çok severmiş. Zira şimdi her cumartesi öğleden sonraları poliklinikte nöbetçi olduğu için, cumartesilerin tadını pek çıkaramıyormuş. Üçlü, vakit buldukları zaman sinemaya gitmekten hoşlanıyor. Sevdikleri sinema yıldızı Julie Christie.


Modern Folk Üçlüsü'nde ortalama ayakkabı numarası 41. Grupta burun armonisini (burnu güzel olduğu için) Selami Karaibrahimgil bozuyor, ama ayak armonisini bozan Doğan Canku. Doğan'ın ayakkabı numarası arkadaşlarından bir numara daha küçük.


Modern Folk Üçlüsü'nün üç üyesi de kötü müzik ve fazla makyaj yapmış kadından hoşlanmıyor...Doğan Canku'yu arkadaşları «uykucu» diye çağırır. Sebebi, Doğan'ın günün ortalama 12-14 saatini uykuyla geçirmesi. Arkadaşları gezip, dolaşırken Doğan hep mışıl mışıl uyumayı tercih eder. Hele turne sıralarında Doğan'ın uykuculuğu daha da artar. Ahmet ve Selami'nln bazen Doğan'ı otel odasından sürükleyerek çıkardıkları bile olur.


Doğan ve Selami filtreli sigarayı tercih ederler. Ahmet Kurtaran ise diş doktoru olduğundan beri ağzına bir tek sigara koymuyor. Üçlünün üç elemanı da içkilerden viskiyi diğerlerine

tercih ediyor.


Doğan Canku - arkadaşlarının söylediğine bakılırsa - grubun en eli açık elemanı. Eline geçen parayı olur olmaz şeylere harcadığı için, «uykucu» lakabına bir de «züğürt» sözcüğü eklenmiş. Selami ve Ahmet ise lüzumsuz yere para harcamayı sevmeyen iki genç.


Kusurları hep Doğan’a sıralayacak değiliz ya! İşte size Selami'nin bir kusuru: Selami had safhada bir unutkan. O derece ki, bazen hava alanında bavulunu unutup, konserde giyecek elbise bulamadığı bile oluyormuş. Arkadaşları «Avarel» diye takılıyorlar.


Ahmet, Doğan ve Selami uğura, nazara inanmıyorlar. Hiçbir batıl inançları yok. «Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?» sorusuna ise şöyle cevap veriyorlar:


- «Biz müzikle hep boş zamanlarımızda meşgul olduğumuz için, boş zamanımız yok ki...»


Modern Folk Üçlüsü müzik olarak her yeni ve en iyi yapılmış müziği seviyor. Ahmet Kurtaran yıllarca bağlama çaldığı, Doğan Canku yıllarca dünya folkunu incelediği için, şimdilik

folk yapmayı tercih ediyorlar. Eğer gün gelir, folk akımının modası geçerse, yepyeni bir janrla halkın karşısına çıkmak istiyorlar. Üçlü müzik konusunda yapmak istedikleri ve yapabildikleri hakkında şunları söylüyor:


- «Türkiye'de ilk yapmak istediğimiz şey modern folk akımını yaratmaktı. Bu konuda, sanıyoruz ki nispeten başarıya ulaştık. Önümüzdeki günlerde Avrupa'ya çıkıp, yaptığımız müziği

dış ülkelere de tanıtmak istiyoruz. Avrupa'ya çıkınca tabii değişik enstrümanlar tanıtmak istiyoruz ve şu günlerde bu konuda etütler yapıyoruz. Müziğimizin halk tarafından bu derece büyük ilgi görmesinin nedeni amatörlüğümüzü kaybetmememiz ve iyi niyetli bir çalışma yapmamızdan ileri geliyor. İdealimiz daha yıllarca bir arada kalıp, bugünkü şöhretimizi,

bugünkü gibi temiz ve kaliteli şekilde korumaktır.»


(Not: Manşet fotoğrafında Modern Folk Üçlüsü'nün üyeleri görülüyor. Soldan sağa; Selami Karaibrahimgil, Ahmet Kurtaran, Doğan Canku.)


(Ses Dergisi - 20 Şubat 1971)

Marinella & Tolis Voskopoulos - Ego Ki Esy
Türkçe altyazılı
Marie Myriam - L'oiseau et l'enfant
Türkçe altyazılı
Neşe Karaböcek - At Kadehi Elinden
İlhan İrem - Boşver Arkadaş (1974)
Şükran Ay - Kalbimi Kıra Kıra (1969)
Berkant - Samanyolu (1968)
Erkin Koray - Arap Saçı (1976)
Barış Manço - Yol Verin Ağalar Beyler
Tanju Okan - Kadınım (Orijinal görüntü)
Ali Kocatepe - Kaybolmayan Hayalin
Esin Engin - Sen Bir Meleksin
Nesrin Sipahi - Kanma Arkadaş (1969) Orijinal Plak Kaydı
Ajda Pekkan - Ne Varsa Bende Var
Tanju Okan - Ayyaş (1975)
Orijinal Plak Kaydı
Zeki Müren - Veda Busesi
Aylin Urgal - Gerisi Masal
Cem Karaca & Apaşlar - Emrah
(Orijinal Videoklip)
Ayferi - Dünya Ne Yalan
Yıldırım Gürses - Affetmem Asla Seni
Ferdi Özbeğen - Gitme Kal Bu Şehirde
Zeki Müren - Yarım Kalan Aşk
David McWilliams - Days of Pearly Spencer
Ayten Alpman - Ömrüm Senindir
Franki Valli & The Four Seasons
Can't Take My Eyes off You