Cumartesi, Mayıs 19, 2018

Magazin nostalji: Esmeray, tek filmini, televizyondan heyecanla izledi



Şarkıcılıktan önce tiyatro oyunculuğu yapan Esmeray, oynadığı tek film olan Bozuk Düzen'i kocası Şemi Diriker ile birlikte izlerken, anılarını da tazeledi


Geçtiğimiz hafta perşembe akşamı on yıl öncesinin "Bozuk Düzen" filmi vardı ekranda. 1965 yapımı film, 1966'daki Üçüncü Antalya Film Festivali'nde, başta "En İyi Film" olmak üzere çeşitli ödüllere layık görülmüştü. Tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Haldun Dormen'in imzasını taşıyan "Bozuk Düzen" birçok tiyatro sanatçısına beyazperdenin yollarını açmıştı o yıllarda.


Fimi izleyenler hatırlar, kimler yoktu ki bu filmde? Belgin Doruk, Ekrem Bora, Müşfik Kenter, Nedret Güvenç, Salih Güney, Ayfer Feray, Metin Serezli, Altan Erbulak, Bedia Muvahhit, Turgut Boralı, Nisa Serezli ve tiyatro sahnelerinden daha birçok isim... Filmin bir özelliği de tüm sanatçıların kendi sesleri ile konuşmasıydı.


"Bu film birçok tiyatro sanatçısına beyazperdenin yolunu açtı" demiştik. Bu filmde izlediğimiz birçok sanatçı ya hepten, ya da arasıra beyazperdeye bu filmden sonra çıkmaya başladı. Ama bir sanatçı var ki, bu film ona fazla bir şey vermedi. Sadece tatlı bir anı, o kadar...


Türk hafif müziği sanatçılarından Esmeray televizyonda izleyecekleri Bozuk Düzen adlı filmi sabırsızlıkla bekliyorlardı. Esmeray bir ara kocasının ağız tadı ile filmi seyredebilmesi için kahve pişirdi. Biraz sonra seyredecekleri filmde Esmeray çay getirecek. Ancak bu kez filmdeki evin küçük hizmetçisi olarak...Türk hafif müziği sanatçılarından Esmeray televizyonda izleyecekleri Bozuk Düzen adlı filmi sabırsızlıkla bekliyorlardı. Esmeray bir ara kocasının ağız tadı ile filmi seyredebilmesi için kahve pişirdi. Biraz sonra seyredecekleri filmde Esmeray çay getirecek. Ancak bu kez filmdeki evin küçük hizmetçisi olarak...".

Filmi seyredenler biraz düşünsünler. Ortalıkta dolaşan bir hizmetçi kız vardı. Esmer mi esmer, sakar mı sakar. 10 yıl öncesinin bu sakar hizmetçisi bugüne dek sinemadan nasibini alamadı. Ama müzik dünyasında sesi ve müzik bilgisi ile hızla yükseliyor. Hatırladınız değil mi bu esmer kızı?


Evet, 10 yıl öncesinin tiyatro oyuncusu Esmeray'dan söz ediyoruz. O yıllarda Dormen Tiyatrosu oyuncuları arasında yer alan Esmeray, kısa bir hizmetçi rolü için hayatında ilk kez kamera karşısına çıkmıştı. Esmeray, TV programında, anılarında büyük yeri olan filmi görünce eşi Şemi Diriker ile birlikte saatlerce önce ekran karşısında heyecanla beklemeye başladı.


Gerçekten sanat hayatının ilk filmi "Bozuk Düzen" onun yaşantısında sadece bir gece sürmüştü ama bir yılı doldurabilecek anılarla doluydu Esmeray:


- "Haldun Bey'in yönettiği filmde birçok sahne arkadaşım rol almıştı. Bir akşam oyun bitmiş, annemle birlikle eve dönmeye hazırlanıyorduk. Bir arkadaş benim de filmde görünmem için ısrar etti. Annemle birlikte kalkıp gittik. Set tiyatrodan apayrı bir yerdi. Üstelik yabancısıydım. Kendimi bir an garip ve yapayalnız hissettim"


Bu arada televizyando başlayan filmi dikkatle izleyen Şemi Diriker, nihayet eşini, 10 yıl Öncesinin Esmeray'ını ekranda görebildi. O da eşi kadar heyecanlıydı ama espri yapmaktan da kendisini alamadı. Esmeray'ın filmdeki sakarlığını vurgulayarak, "Bu filmi daha Önce seyretseydim, seninle evlenmezdim" dedi.


Filmi izleyen Esmeray, eşinin takılmalarına aldırmadan anılarına devam ediyordu:


- "Parti sahnesinde elimde tepsi ile dolaşmam gerekiyordu. Ama heyecandan olacak, bir türlü beceremiyordum. Haldun Bey defalarca prova yaptırdı. Sonunda tepsiyi eline alarak kendisi gösterdi ne yapacağımı. Ama nafile. Dayak yememe ramak kalmıştı ki, bir sakarlık hem benim heyecanımı yatıştırdı, hem de Haldun Bey'in sinirini giderdi. Ayağım yerdeki bir tahta parçasına takılınca elimdeki tepsi ile öyle bir uçtum ki, Haldun Bey dahil herkes gülmeye başladı. Ben rolümü eksiksiz yapmıştım ama, zavallı çaycının dört bardağı eksilmişti. Hele o gece yediğim soğuk yemekleri unutamam. Gece yarısı olmuş biz hala çalışıyorduk. Sonunda yarım saat ara verildi. Bu arada bütün ekibe peynir, soğuk et, patates haşlama gibi yiyecekler dağıtıldı. Ben hayatımda o gece olduğu kadar hiç acıkmamışımdır herhalde. Ve o yemeğin tadı hala damağımdadır."


Esmeray çalışma bittikten sonra bir kenarda uyuklayan annesini nasıl uyandırdığını, sabahın üçünde eve nasıl gittiklerini anlatırken, film çoktan bitmişti bile... Kocası Esmeray'la bir kez daha gurur duyarken, günümüzün sevilen şarkıcısı hala 10 yıl öncesinin birkaç saatlik "Bozuk Düzen"ini yaşıyordu.


(Not: Manşet fotoğrafında Esmeray, kocası Şemi Diriker'e filmdeki bir sahnesini anlatırken görülüyor...)


(TV'de 7 Gün Dergisi - 7 Temmuz 1975)